Alerjik rinit, diğer adıyla “bahar nezlesi” ya da “saman nezlesi” günümüzde rastlanma sıklığı gittikçe artan alerjik bir reaksiyondur. Her yıl aynı dönemlerde burnunuz akıyor, gözleriniz yaşarıyor ve kaşınıyor iseniz sizde bahar nezlesi- alerjik rinit olabilirsiniz.
Peki, alerjik rinit nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır? Normal nezle ile bahar nezlesi arasındaki farklar nelerdir? bu yazımızda tüm bu soruları cevaplayacağız.
Alerjik Rinit Nedir?
Alerjik rinit, son yıllarda görülme sıklığı artan bir reaksiyon olmasına karşın genel olarak ciddi bir probleme yol açmaz. Genellikle doktora bile başvurulmadan yapılan takviyeler ile atlatılabilir ve vücutta kalıcı hasar vs. bırakmaz.
Alerjik rinit; burun içindeki mukus yapısının iltihaplanması sonucu gelişen bir olaydır. Özellikle her türlü alerjiye vücudu yatkın olan bireylerde daha sık görülür.
Genellikle ömür boyu sürmekte ve gençlik dönemlerinde artış gösterip, ileri yaşlarda azalabilir. Araştırmalara göre Türkiye’de her 5 kişiden 1’inde bahar alerjisi görülmektedir. Alerjik rinit gösteren bireylerde sosyal ve psikolojik sorunların daha sık rastlandığı araştırmalarca test edilmiştir.
Sadece belirli mevsimlerde yaşanan türüne, örneğin bahar aylarında polen, toz vs. den kaynaklanan alerjilere “mevsimsel rinit” yada “bahar alerjisi” denilir. Halk arasında alerjik rinit, saman nezlesi olarak da bilinir. Alerjik rinitin tüm yıl süren hali de vardır.
Peki, alerjik rinitin nedenleri ve belirtileri nelerdir?
Alerjik Rinitin Nedenleri Ve Belirtileri Nelerdir?
Alerjik rinite en çok sebep olan şey havada uçuşan polen ve tozlardır. Buna karşın alerjik rinit, hayvan tüylerinden ve ağaçlardan da kaynaklı olabilir. Ayrıca evde kedi, köpek besleyenler alerjik riniti şiddetli geçirebilir.
Alerjik rinitin en sık baş gösteren belirtileri şunlardır;
- Burun akıntısı ve tıkanıklık,
- Göz yaşarması ve gözlerde kaşıntı,
- Boğazda, üst damakta ve burun da kaşıntı,
- Yüzde ağrı,
- Sinüslerde baskı,
- Gözaltı morarması, mavileşmesi,
- Gözaltının şişmesi,
- Koku ve tat almada azalma belirtileri,
- Hırıltılı solunum,
- Öksürük,
- Baş ağrısı,
- Avuç içlerinde kaşınma,
- Kollarda ve bacaklarda kaşınma olarak kendini göstermektedir.
Bu arada Kedi Alerjisi Nasıl Olur? Belirtileri Nelerdir? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Bu belirtiler astım hastalarında veya başka alerjik reaksiyona sahip olan insanlarda farklı ve daha ağır seyredebilir. Bu belirtileri gösterdiğinizde teşhis ve tanı için doktora başvurmanızı öneririz. Çünkü her zaman bahar alerjisi – alerjik rinit olmayabilirsiniz.
Peki, normal nezle ile alerjit riniti nasıl ayırt edeceğiz?
Nezle ve Alerjik Rinit Nasıl Ayırt Edilir?
Bu hususlardan bazıları şu şekildedir;
- İnce ve kaşıntılı burun akıntınız varsa fakat ateşiniz yoksa alerjik rinit olabilirsiniz.
- Burun akıntınız daha sarı ise, ateşiniz varsa ve vücudunuzda ağrılar var ise, boğazda hafif şişlik mevcut ise bunlar nezle belirtileridir.
- alerjik rinit, alerjiniz olan nesneye veya herhangi bir şeye temas sonrasında başlar. Bahar ayında polenler uçuşurken bunu yaşıyor iseniz alerjik rinit olabilirsiniz. Fakat nezle, vücudunuza virüsü aldıktan birkaç gün sonra belirti göstermeye başlar.
- alerjik rinit, alerjen olan maddeye maruz kalınan süre boyu devam eder. Nezle ise birkaç gün süre ile iyileşme belirtileri gösterir.
- Ayrıca her yıl belli dönemler üst üste bunu yaşıyor iseniz, nezle değil alerjik rinit belirtisi gösteriyorsunuz demektir.
Alerjik Rinit Tanısı Ve Tedavisi
alerjik rinit tanısı; hastanın belirtilerine göre koyulabilir. Alerji testinin negatif çıkması rinit olmadığınız anlamına gelmeyebilir. En sık kullanılan yöntem deriye uygulanan alerji testleridir.
alerjik rinit tedavisi için; alerjiye sebep olan maddeler ile temas kesilmelidir. Bunun dışında doktorunuz size uygun bir ilaç tedavisine başlayabilir veya aşı önerilebilir.