Boşanma davası nasıl açılır? Türleri ve sonuçları nelerdir? Bu soruların cevabını bilmek, evlilik müessesesini maddi veya manevi kayıp olmadan, en hızlı ve hasarsız şekilde sonlandırmak için önem taşır.
Eşi ile yollarını ayırmak isteyen kişinin boşanma davası açarken dikkat etmesi gereken önemli şeyler vardır.
Bu içeriğimizde tüm bunlar alt başlıklar halinde detaylıca ele alacağız. Öyleyse başlayalım.
Boşanma Davası Nedir?
Aile mahkemelerinde yürütülen bir dava türü olup, evlilik kurumunun sona erme nedenlerinden biridir.
Boşanma davasının açılmasıyla beraber; velayet, ev eşyalarının paylaşımı, manevi-maddi tazminat ve nafaka gibi sorunlar da gündeme gelir.
Peki; Boşanma davası çeşitleri nelerdir? hemen bunu da açıklayalım.
Boşanma Davası Çeşitleri
Bu davalar çekişmeli veya anlaşmalı olarak açılabilir.
- Anlaşmalı Boşanma Davası
Eşler; nafaka, çocukların velayeti, mal paylaşımı gibi konularda ortak bir karara vararak boşanmayı seçebilirler. Bu durumda avukatlık ücreti gibi masraflar daha düşük tutarlarda olur.
Süreç her iki tarafı maddeten ve mânen zarara uğratmadan kısa zamanda sonuçlanır.
- Çekişmeli Boşanma Davası
Çift; çocukların kimde kalacağı, tazminat ve nafaka gibi konuların biri veya birkaçında ittifak sağlayamamışsa açılan dava çekişmeli olarak nitelendirilir.
Bu durumda eşler arasındaki ihtilaf mahkeme tarafından çözüme kavuşturulacak; tazminat, nafaka ve benzeri hususlar yargının kararına göre şekillenecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Evlilikleri 1 yıldan uzun süredir devam etmekte olan ve anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen çiftler anlaşmalı boşanma protokolü imzalar. Ayrıca bir boşanma dilekçesi yazarak, bunu protokol eşliğinde mahkemeye sunarlar.
Daha sonra tevzi bürosuyla ilgili işlemleri yerine getirir, gereken harçları ve masrafları karşılayıp boşanma davası açabilirler.
Öte yandan anlaşmalı boşanma davalarının herhangi bir adliyede bulunan aile mahkemesinde açılması mümkündür. Yetkili mahkemeyi belirlemek bakımından, tarafların ikametgâhı bu noktada önem taşımaz.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Eşlerden biri çekişmeli dava dilekçesi hazırlar. Bunu yetkili mahkemeye sunar, gerekli masrafları yatırarak davayı tek taraflı olarak açar.
Çekişmeli boşanma davalarının en yaygın sebepleri şunlardır:
- Mizaç uyuşmazlığından dolayı sürekli tartışmak,
- Şiddetli geçimsizlik,
- Hakaret, şiddet, tehdit,
- Eşlerin aile bireylerine kötü davranmaları,
- Eşi doğal olmayan yoldan cinsel münasebete zorlamak,
- Cinsel ilişkiden kaçınma,
- Güven sarsıcı davranışlar,
- Evlilik yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi,
- Hayata kast,
- Zinâ yani aldatma,
- Haysiyetsiz hayat sürme, suç işleme,
- Akıl hastalığı,
- Terk,
Çekişmeli boşanma davasını açan kişinin, karşı taraftan daha kusurlu olduğu tespit edilirse bu dava reddolunur. Az kusurlu eşin boşanmaya karşı çıkması hâlinde boşanmaya karar verilemez.
Boşanma Avukatı ile Çalışmanın Önemi
Hak kaybı yaşamak istemiyorsanız, boşanma davası süreçlerinde mutlaka profesyonel bir avukatın yardımını almalısınız.
Aksi takdirde;
- Delil dilekçesi sunamayabilirsiniz.
- Aleyhinize olan karara yönelik istinaf ve temyiz süreçlerini kaçırabilirsiniz.
- Hakkınız olan tazminatı veya nafakayı almaktan mahrum kalabilirsiniz.
- Haklı olmanıza rağmen, hayatınız boyunca tazminat ve nafaka ödemekle yükümlü tutulabilirsiniz.
Avukat tutmak için yeterli maddi imkâna sahip değilseniz, bulunduğunuz şehirdeki adliyelerde veya barolarda yer alan adli yardım bürolarından ücretsiz hukuki destek talebinde bulunabilirsiniz.
Boşanma Davasının Ferileri Nelerdir?
Boşanma davasının ferileri şunlardır;
- Velayet,
- Tazminat,
- Nafaka olarak sıralanır.
Velayet ve iştirak nafakaları kamu düzenine yönelik olan ve çocukların üstün yararını alâkadar eden hususlardır.
Bunlar için her an hak talebinde bulunulabilir. Ancak tazminat ve nafaka böyle değildir. Onlarda en fazla 1 yıllık bir süre söz konusudur.
Boşanma Davası Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu dava sürecinin başından sonuna kadar titiz bir şekilde yönetilmesi gerekir. Yapılacak ufak bir hatanın dahi büyük çapta hak kayıplarına yol açması mümkündür.
Boşanma davası açarken nelere dikkat edilmeli? Sorusunun cevabı şöyle verilebilir:
- Tebligat sürecini dikkatlli bir biçimde takip etmeye özen gösterin. Çünkü süreler aşılırsa uğranılacak hak kayıplarının telâfisi olmayacaktır.
- Delil dilekçesinin, bildirilen süre zarfında dosyaya eklenmesi gerekir. Bu aşamada avukat, eldeki delillerin ispat niteliğini ve dosya durumunu dikkate almalı, stratejik bir yol izlemelidir.
- Karşı taraf deliller hakkında bilgi sahibi mi? Sizin elinizde bulunan delillerin, sizde olduğundan emin mi yoksa şüphe mi ediyor? Bu gibi hallerin her birinde farklı bir tutum izlemek gereklidir. Zira muhatabın kozlarını bilmek, doğru beyan sunma açısından büyük önem taşır.
- Bu sebeple delillerin kullanımına ilişkin aceleci davranmaktan kaçınılmalıdır. Dilekçelerin teati aşamasında çelişkili beyanda bulunmaktan uzak durulmalıdır. Boşanma avukatı eldeki verileri bütünsel bir bakış açısıyla değerlendirip yönetebilmelidir.
Bu içeriğimizde; Boşanma Davası Nasıl Açılır?, Boşanma Davası Nedir?, Boşanma Davası Çeşitleri Nelerdir?, Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır? sorularını yanıtlamaya çalıştık.