Sanayi devrimiyle birlikte insan hayatına giren fabrikalar, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini belirlemede oldukça etkin bir rol oynuyor. Ekonomiye sağladığı katkıların yanı sıra iş gücüne olan ihtiyacın artmasına ve bununla birlikte birçok insana iş kapısı olamaya da devam ediyor.
Dünya üzerinde birçok ülke; kalkınmasını sanayileşmenin getirdiği fabrikalar sayesinde yapmaktadır. Günümüzde bu ülkeler ekonomi devi olma yolunda ilerliyor.
Bununla birlikte teknolojinin yaygınlaşmasıyla fabrikalaşma oranları da yükselmektedir.
Peki, fabrika ne demek? Fabrika ne işe yarar? Hangi alanlarda fabrika kurulabilir? En çok fabrika hangi ülkelerde bulunur? Fabrikaların faydaları ve zararları nelerdir?
Fabrika Ne Demek? Fabrika Nedir?
Ham ya da yarı hammaddelerin insan, makine ve araçların kullanılarak işlenmesi ve kullanıma hazır ölçülere getirilmesine yarayan kuruluşlara fabrika denilmektedir.
Sanayi kuruluşlarının genel adı olan fabrikalar, genel manada endüstriyel yapılarak olarak da bilinir.
Fabrika Ne İşe Yarar?
Fabrika; çok amaçlı ve seri olarak üretilmek istenen maddelerin, kısa süre zarfında üretilerek satışa veya hizmete sürülmesini sağlayan yapılardır.
Şehirden uzak oldukça büyük alanlara kurulan fabrikalar yurtiçine olduğu gibi yurtdışına da hizmet verecek şekilde seri üretim yapmaktadırlar. İş gücüne dayalı üretim sağlayan fabrikalar aynı zamanda makine gücüne dayalı olarak da performans sergiledikleri bilinir.
Buraya kadar Fabrika ne demek sorusunun cevabını vermiş olduk. Detaylarını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.
Hangi Alanlarda Fabrika Kurulabilir?
Fabrikalar tek bir amaca hizmet etmezler. Birden çok alanda ve türde fabrika açmak mümkündür.
Bu alanlardan bazıları ise şunlardır;
- Sanayi: Ülkelerin en çok kalkınmasını sağlayan alan sanayidir.
- Beslenme: Dünya çapında belirlenmiş ihtiyaç listesinin başında gıda ve beslenme ürünleri bulunmaktadır.
- Giyim ve tekstil: Temel ihtiyaçlar arasında ikinci sırada giyim gelmektedir. Kurulan fabrikaların çoğunluğu giyim ve tekstilden oluşuyor.
- Tarım: Sanayiden sonra gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde tarımsal faktörlerde bulunmaktadır. Fabrikaların belli bir bölümü ise tarım ve tarıma yardımcı ürünler üretir.
Ekonomik olarak fabrikalar ülkelere ciddi gelir ve iş gücü sağlamaktadır.
En Çok Fabrika Hangi Ülkelerde Bulunur?
Dünya çapında ülkelerin çoğu fabrika sahibi olan ve sanayiye yön veren ülkelerdir. Fakat fabrika sayısında bazı ülkeler ilk sıralarda yer almaktadır.
Bu ülkeler ve sahip oldukları fabrika alanları kısaca şöyledir;
- Uluslararası ülkeler çapında fabrika sayısının en çok olduğu ülke Çin’dir. Çin sanayi devi olarak da bilinir.
- Fabrika sayısının en fazla olduğu diğer bir sanayi devi ise ABD’dir.
- Üçüncü sırada ise teknoloji devi olarak bilinen Japonya yer alıyor.
- Japonya’dan hemen sonra listenin dördüncü sırasında Almanya bulunuyor.
- Güney Kore ise bu sıralamanın beşincisi olarak yerini almıştır.
Birleşmiş Milletlerin 2018 yılında yayınlamış oldukları istatistiksel verilere göre en çok fabrikaya sahip ülkelerin bulunduğu listede ilk beş yukarıdaki şekilde açıklanmıştır.
Fabrikaların Faydaları Ve Zararları
Ülke ve dünya ekonomisine oldukça fazla katkısı olan fabrikaların belli başlı faydaları ve zararları bulunuyor.
Faydaları arasında istihdam gücü ilk sıralarda yer almaktadır. İnsan gücü ve teknolojinin birleşmesiyle birlikte birçok alanda başarı elde ediliyor.
Birçok insana ve aileye kazanç kapısı olan fabrikalar seri üretim sayesinde arz ve talebin karşılanmasında zamandan tasarruf sağlıyor. Ülkeler arasındaki ithalat ve ihracatın bir numaralı adresi fabrikalar haline gelmiştir.
Bunun yanı sıra fabrikaların bilinen bazı zararları da mevcuttur. Öncelikle fabrikalar hava kirliliğine neden olmaktadır. Bacalarına filtre takılması gibi alınan bazı tedbirler olsa da hava kirliliğinin en büyük kaynağı fabrikalardır.
Hava kirliliğinin haricinde fabrikaların kuruldukları alanlara zarar verdiği de biliniyor. Üretim artıklarının imha edilememesi ve çevreye dökülmesiyle birlikte bu atıklar ekolojik dengeye büyük zararlar vermektedir.
Genel olarak Fabrika Ne Demek? sorusu detaylarıyla bu şekilde cevaplanmaktadır.