Günlük hayatta yaşanılan olaylar ve durumlar insanların farklı birçok duygu yaşamasına sebep olur. Bu duygulardan biri de öfkedir. İş hayatının stresi, aile içi sorunlar, ilişkilerde yaşanan problemler, sınav stresi, işsizlik gibi pek çok faktör öfke duygusuna neden olur.
Çoğu insan öfke duygusunu doğru bir şekilde kontrol edebilir. Ancak; bu herkes için geçerli değildir. Bazı insanlar öfkelerini kontrol altına alamazlar. Bu kontrolsüzlük öfkenin saldırganlık, şiddet gibi birçok olumsuz duruma neden olabilir.
Dolayısıyla öfke kontrolü sağlayamayan kişilerin mutlaka bir uzmandan yardım almaları gerekir. Tedaviyle öfke duygusunu kontrol etmek mümkün olacaktır.
Uzman hekim hastanın öfke kontrol bozukluğu rahatsızlığının nedenini tespit edecek ve kişiye özel tedaviyi uygulayacaktır.
Öfke Kontrol Bozukluğu Nedir?
Öfke Kontrol Bozukluğu, yani “Öfke duygusu” : Hoşnut kalınmayan durumlarda hissedilen olumsuz bir duygudur. Gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta herkesin her an hissedebileceği bir duygudur. Öfke, son derece normal ve sağlıklı bir duygudur.
İnsanların olaylar ve durumlar karşısında öfkelenmeleri de normal olarak kabul edilir. Ancak; bazı kişilerde bu duygu çok daha yoğun hissedilebilir ve kontrol edilemez duruma gelebilir.
Pek çok farklı nedenden kaynaklanan öfke kontrol bozukluğu insanların tüm yaşamlarını olumsuz etkiler. Öfke kontrol bozukluğu olan kişiler, aile, arkadaş, iş ve sosyal yaşamlarında bu durumlarından dolayı sürekli sorun yaşarlar.
Bazen bu durum kendilerine zarar vermelerine bazen de başkalarına zarar verme noktasına kadar gelebilir. Bu rahatsızlık yaşam kalitesini düşürür.
Öfke Duygusuyla Ortaya Çıkan Durumlar
Öfke hissedildiğinde vücut birçok tepki verir. Bu tepkiler şunlardır;
- Kan basıncı artar
- Kalp atışları hızlanır
- Nefes alış verişlerde düzensizlikler
- Gerginlik ve aşırı stres
- Tartışma sırasında kişi, ya da nesneye yönelik şiddet duygusu
Öfke vücutta bu durumlara neden olur. Sürekli öfkelenen kişilerde bu durumlar sürekli yaşandığı için bu kişiler birçok sağlık problemiyle karşı karşıya kalırlar.
Öfke Kontrol Bozukluğunun Nedenleri
Bu bozukluğun birçok nedeni mevcut. Yapılan araştırmalar öfke kontrol bozukluğunu tetikleyen faktörleri ortaya koyuyor.
Bu bağlamda, Öfke kontrolü bozukluğunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Bazı psikolojik sorunlar, genetik faktörler ve kişilik bozukları bu duruma neden olabiliyor.
- Öfke kontrol bozukluğu çocukluk döneminden meydana geliyor. Çocukluk döneminde yaşanmış travmatik olaylar, şiddet, taciz, cinsel istismar, aile ve çevreden görülen baskı, baskın ortamlarda bulunulması bu rahatsızlığa zemin hazırlar.
- Antisosyal olan kişilerde sıklıkla rastlanıyor. Bu tür kişilik bozukluklarında öfke kontrolü sağlanamaz. Kişi sürekli öfkeli olabilir.
- Epilepsi gibi beyin rahatsızlıkları da bu duruma neden olabilir. Bazı epilepsi türlerinde öfke patlamaları görülebiliyor.
- Uyuşturucu ve alkol gibi kötü alışkanlıkları olan kişiler öfke kontrolü sağlayamazlar. Öfke ve bunun yanı sıra saldırganlık eğilimi gösterirler.
- Yüksek standartları olan, mükemmeliyetçi kişiler genelde imkansız hedefler belirledikleri için bu uğurda çabalamaktan dolayı öfkeyle mücadele etmekte zorlanırlar.
Bunun gibi nedenlerle bu rahatsızlık yaşanabilir. Hastanın hangi nedenle bu rahatsızlığı yaşadığının anlaşılabilmesi için bir uzmandan yardım alınması gerekir.
Öfke Kontrol Bozukluğunun Sebep Olduğu Hastalıklar
Öfke Kontrol Bozukluğunun sebep olduğu hastalıklar da şu şekilde sıralanabilir;
- Öfke kontrol bozukluğu birçok sağlık sorununa neden olabilir.
- Öfke, damar elastikiyetini bozduğu için hipertansiyon sorununa neden olur.
- Metabolizmayı bozar ve şekerin yükselmesine neden olur. Şeker hastalığı ise öfke duygusunu tetikler.
- Öfke duygusu kalp hızını artırıyor. Bununla beraber kalp damarlarında daralmalara neden oluyor. Tüm bunlar kalp hastalıklarını tetikliyor.
- Birikmiş öfke, depresyona yani ruhsal bozukluklara neden olur.
Öfke, sağlık açısından oldukça olumsuz bir duygu. Bu duygu insanların sağlıklarını bozarak yaşam kalitelerinin bozulmasına neden olur. Bu yüzden mutlaka öfke kontrolü konusunda bir hekimden yardım alınmalıdır.
Bu arada; 13 Adımda Hayat Kalitesini Artıran Şeyler başlıklı içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.