Kitap okuma hızı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Biri, yüz sayfalık bir kitabı yarım saate bitirebileceği gibi başka biri ise bu yüz sayfalık kitabı 1 haftada bitirebilir.
Genelde okuma hızı düşük olan insanların kitap okuma alışkanlığı yoktur. Bu yüzden de kitap okuma hızlarında yavaşlık görülebilir.
Eğer siz de sürekli kitap okumayan fakat kitap okuma hızınızı arttırmak isteyen biri iseniz bu yazı tam size göre. Peki, kitap okuma hızı nasıl olmalı, kitap okuma hızı nasıl arttırılır? İşte detaylar…
Kitap Okuma Hızı Nasıl Olmalıdır?
Türkiye’nin ortalama kitap okuma hızı 1 dakikada 160-220 kelimedir. Bu veri dünya standartlarına göre ortalamanın altındadır. Ortalama kitap okuma hızı dakikada 300 kelime olmalıdır.
Kitap Okuma Hızı Nasıl Arttırılır?
Kitap okuma hızını arttırmak için birçok yöntem mevcuttur. Hatta birazdan okuyacağınız yöntemler de bilimsel açıdan kanıtlanmış olup hayatınıza uyarlayabileceğiniz yöntemlerdir.
Tabii bu konuda biraz da sizin gayret ve azminiz gereklidir. Çünkü sadece istemiş olmak ile kitap okuma hızı arttırılamaz.
Bunun yanı sıra bahsedilen yöntemler uygulanmalı ve yeterli kitap okuma hızına ulaşılmış olunmalıdır.
Sürme Egzersizi Yöntemi
Bu yöntemi uygulayabilmek için ihtiyacınız olan tek şey, içinde yabancı kelimeler barındırmayan bir kitap.
Bu yöntemde kitabı baştan okumanız gerekmiyor. Kitabın herhangi bir sayfasını açıp sivri bir kalemle cümlelerin altını çizerek okumaya başlayın. Birkaç dakika sonrasında okuma hızınızı iki katına çıkararak okumaya çalışın.
Okuma hızınızı arttırdığınız için gözünüzden kelimeler kaçacak ve okuduğunuzu anlamakta zorluk çekeceksiniz. Lakin bir beş dakika sonra bu egzersize alışmış olacaksınız ve gözden kaçırdığınız kelimeleri tamamlayacaksınız.
İSOAT Yöntemi
Kitap okuma hızı için güzel bir yöntem daha. İzle, sor, oku, anlat, tekrar et kelimelerinin baş harfleri ile “İsoat yöntemi” meydana gelmiştir.
İsoat kelimesinin açılımından da anlaşılacağı üzere izleyecek, soracak, okuyacak, anlatacak ve tekrar edeceksiniz. Bu yöntemi daha iyi kavramak için alt başlıklar halinde detaylandırmak daha doğru olacaktır.
İzle
Öncelikle okuyacağınız kitabı izleyin ve inceleyin. Mesela kitabın arka kapağındaki yazıları, ön sözünü, başlıklarını, bölümlerini okuyun.
Böylelikle okuyacağınız kitap hakkında genel bir bilgi edinmiş olacaksınız.
Sor
Edinmiş olduğunuz genel bir bilginin ardından edindiğiniz bu bilgileri sorgulayın. Yani bir beyin fırtınası yapın. Kitabın detaylarını tahmin etmeye çalışın.
Bunun için de 5N 1K yöntemini kullanabilirsiniz. Oldukça işinize yarayacaktır.
Oku
Kitabı okumaya başladığınız ilk andan itibaren okuduğunuz kitap size çokça anlamlı gelecek. Çünkü izleme ve soru sorma tekniklerinden sonra kitaba daha da yoğunlaşacak, kitabı daha da iyi anlayacaksınız.
Bu sayede okuma hızınız eskisine nazaran artış gösterecektir.
Anlat
Anlatmak, çok etkili bir yöntemdir. Çünkü anlatırken hayal gücünüz harekete geçmiş olur. Tabii okuduğunuz kitabın cümlelerini değiştirmelisiniz.
Yani kendi cümlelerinizle o kitabı anlatmalısınız. Kitap okuma hızı için bu daha da etkili olacaktır.
Tekrar Et
Tekrar etmek, öğrenilen bilgilerin unutulmamasına yardımcı olur. Böylelikle öğrendiğiniz bilgiler tazeliğini koruma devam eder. Bunun için de en uygun zaman dilimi gece yatmadan önce ve sabah kalktıktan sonrasıdır.
Çünkü insan beyni uykudayken tekrar edilen bilgilerle meşgul olmaya devam eder. Sabahları da beyin, diğer zamanlara göre daha aktiftir.
Göz Egzersizleri
Kitap okurken kullandığımız organların en başında gözler gelir. Bu yüzden göz kasları zayıf ise kitap okuma hızında da paralel olarak yavaşlık görülür.
İnternette birçok göz egzersizi mevcuttur. Bu egzersizlere her gün beş dakikanızı ayırın ve göz kaslarınızı güçlendirin.
Tüm bu egzersizler neticesinde kitap okuma hızınızda mükemmel bir artış göreceksiniz.
Bu yöntemleri birkaç gündür deniyorum gerçekten okuma hızımda artış gözlemledim.