H1N1 size ne anlam ifade ediyor? Peki domuz gribi desek, bir yerden kulağınıza aşina gelir mi?
21. yüzyılın en etkili virüslerinden biri olan domuz gribi, H1N1 olarak da anılır. ilk olarak ise 2009’da Meksika’da ortaya çıkmıştır.
Tüm dünyaya hızla yayılmasıyla ise “WHO” yani Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik hastalıklar arasına girmiştir.
Peki, domuz gribi belirtileri nelerdir? İçeriğimize bu hastalığı tanımamıza ve teşhis etmemize yarayan belirtiler ile başlıyoruz.
Domuz Gribi Nedir?
Domuz gribi influenza, yani gribin bir türüdür. Domuz gribi belirtileri nelerdir? diye baktığımızda ise griple benzer olduğunu gözlemleyebiliriz.
Bu ismi almasının nedeni domuzlara özgü olan “Tip A” tarafından oluşturulmasıdır.
Bulaşıcı bu grip türü H1N1 virüsünden kaynaklanmaktır. Bu virüs; kuş ve domuz virüsü ile insan virüslerinin bir karışımıdır.
Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?
Mevsimsel geçişlerde biraz vücut kırgınlığı hissedenlerin en fazla araştırdığı konuların başında Domuz gribi belirtileri nelerdir? gelir. Çünkü hangi grip türünden mustarip olduklarını bilmek isterler.
Grip ile benzer domuz gribi belirtilerini sıralamamız gerekirse;
- 38° derece ve üstü ateş,
- Kusma ve ishal
- Halsizlik ve yorgunluk hissi,
- Titreme ve üşüme,
- Baş ağrısı,
- Eklem ve Kas ağrısı,
- Boğaz ağrısı,
- Öksürük.
Domuz Gribi Testi Nasıl Yapılır?
Domuz gribi belirtileri nelerdir? diye öğrendikten sonra bu hastalığın teşhisini sağlayan testi tanıyalım. Yaygın olarak kullanılan domuz gribi testi PCR testi yöntemiyle yapılmaktadır.
“Polimeraz zincir reaksiyonu” olarak anılan PCR geniz veya burun akıntısından alınan numunenin analiz edilmesiyle yapılır.
Bu testte şayet kişide virüs varsa pozitif sonuç çıkar. Böylelikle bu hastalığın teşhisi pratik ve hızlı bir şekilde yapılır.
Domuz Gribi Tedavisi
Yüksek oranda bulaşıcı özellikte olan domuz gribi tedavisi için önerilen yöntemleri şu kategoriler halinde sıralayabiliriz;
- Destekleyici Tedavi: Hafif seyreden domuz gribi vakalarında herhangi bir antiviral ilaç tedavisi veya hastaneye yatış gerekmez. Sıvı alımı artırılırken kişinin dinlenmesi önerilir.
- İlaç Tedavisi: Domuz gribi belirtileri nelerdir? başlığında açıkladığımız semptomların daha fazla hissedildiği vakalarda ise ağrı kesici ilaçların alınmasına gerekir.
Destekleyici tedavi ile birlikte ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Bazı durumlarda ise antibiyotik reçete edilmesi gerekebilir.
- Hastaneye Yatış: Komplikasyon riski yüksek ve risk grubuna giren vakalarda hastaneye yatış yapılması gerekir. Bu dönemde antiviral ilaçlara mümkün olduğu kadar erken başlanması önerilir.
Domuz Gribi Ne İyi Gelir?
Domuz gribinin atlatılmasında özellikle destekleyici tedavi önemlidir. Bol sıvı alınması gerekirken, hastanın bolca dinlenmesi önerilir.
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren C ve E vitamini ağırlıklı besinler almaya özen göstermelisiniz. Bunun yanında kaliteli uyku çekmeye özen gösterilmelidir.
Çünkü bağışıklık sistemini güçlendirirken, iyileşme sürecini kısaltır.
Domuz gribi vakalarının bulaştırıcılığı devam ettiği için en az 1 hafta dışarıya çıkmamaya özen göstermesi önerilir. Ayrıca bu dönemde efor sarf edilen aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Domuz Gribi Nasıl Geçer?
Domuz gribi; risk gruplarına girenler hariç evde bazı hususlara dikkat etmek kaydı ile iyileşme ihtimali yüksek hastalıklar arasında yer alır.
Şayet domuz gribi belirtileri nelerdir? başlığımızda yer alan semptomları görüyorsanız, en az bir hafta aşağıdakilere dikkat etmelisiniz;
- Bir hafta dışarı çıkmadan dinlenmek,
- Diyete besin değeri yüksek besinler eklemek,
- Bitkisel çaylar tüketmek,
- Kaliteli uyku çekmeye özen göstermek,
- Çevrenizdekilere bulaştırmamak için maske kullanmak ve el hijyenine dikkat etmek,
- Bol sıvı tüketmek,
- Semptomlar orta ve ağır düzeydeyse uzmana görünmek,
- Zorlayıcı etkinlik ve aktivitelerden kaçınmak,
- Alkol ve sigara kullanımından kaçınmak,
Bahsi geçen bu hususlara azami özen göstermeniz hastalığın bulaş riskini azaltırken, iyileşme sürecine de kısaltır.
Ancak semptomlar ağır seyrediyorsa uzman tavsiyesi ile ilaç tedavisine başlanması asla geciktirilmemelidir. Aksi takdirde hastalık daha ciddi şikayetlere neden olabilecek şekilde seyredebilir.
Domuz Gribinden Nasıl Korunulur?
Bir hastalığı önlemenin en iyi yolu neden olan koşullardan korunmaktır. Domuz gribinden korunmak için yapmanız gerekenler kısaca şöyledir;
- Ortam havalandırılmalı ve temiz olması sağlanmalı,
- Hapşırırken ve öksürürken ağız kağıt mendille kapatılmalı. Ve daha sonra eller yıkanmalı,
- Genel anlamda ellerin hijyenine özen gösterilmeli,
- Kalabalık ortamlardan kaçınmalı ve maske kullanmalı,
- Günde en az 2.5 litre su tüketmeli,
- Klimalı ortamda çalışılıyorsa filtresinin düzenli aralıklarla temizlenmesine özen göstermeli,
- Dengeli beslenme, kaliteli uyku ve spor gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirilmeli,
- Sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalı.
Bir yazımızı daha sonlandırırken, sıkça sorulan domuz gribi belirtileri nelerdir? gibi soruları cevaplamaya, ayrıca faydalı olacağını düşündüğümüz bilgileri aktarmaya çalıştık.
Özellikle mevsim geçişlerinde yukarıda açıkladığımız hususlara dikkat etmenizi ve bu hastalığa yakalanmamanızı ümit ederiz.