Dünyanın en hassas varlıkları olan bebeklerinizin gözlerinde yer alan çapaklanma en fazla yeni doğan bebeklerde görülen sorunlar arasındadır. Yeni doğan bebekleri rahatsız eden ve daha fazla enfeksiyona sebep olan bu durumu atlatmanız için öncelikle bilgi sahibi olmanız önemlidir.
İlk bebeğinizin acemiliğinize denk gelmesi bu sorunların üstesinden gelmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Detaylı araştırma ile bilinçli bir anne olabilir, sorunların üstesinden gelebilirsiniz.
Çapaklanmanın nelerden kaynaklandığını bilmeniz önemli bir başlangıç eğitimi olur. Peki, bebeklerde göz temizliği nasıl yapılır?
Bebeklerin Neden Gözleri Çapaklanır?
Bebeklerin gözlerinde yer alan çapaklanma bazen ufak bir sorun olmayabilir. Gözle alakalı birçok problemin ihtimalini göz önünde bulundurmalı, yeni doğan bebeğinizin ilk üç ayını titizlikle kontrol etmelisiniz.
Mümkün olduğunca araştırmalarınızı yaparken doktorunuzla iletişim halinde olmalısınız. İnternet üzerinden bazı bilinçsiz paylaşımlar bebeğinizi tehlikeye atabilir.
Bebeklerde göz çapaklanması;
- Göze yabancı bir cismin kaçması
- Göz enfeksiyonu
- Gözün alerjik sıvılarla temizlenmesi
- Göz kanal tıkanmaları
- Göz travması
Bebeklerde oluşan bu sorunların habercisi olabilen çapaklanma sorunlarını dikkate almanızda fayda var.
Çok fazla panik yapmamalı aynı zamanda çok rahat olmamalısınız. Bebeğinizi rahatsız eden, sürekli kaşınarak canının yanmasına neden olan çapaklanma sorunları için bazı önerilerimiz olacak.
Bebeğinizin Hijyenine Önem Verin
Bebeğinizin rutin hijyenini sağlarken ona pamuksu dokunuş dışında sert olan hiç bir şey kullanmayın. Yüzünü temizlemek için oldukça yumuşak olan ağız bezi niteliğinde bir kumaş ile ılık su kullanarak batırın ve temizleyin. Banyosunu ve temizliğini kimyasal hiçbir ürünler uygulamayın.
Tamamen cildine uyumlu doğal olan bebek şampuanı kullanmanız önemlidir. Bazı bilinçsiz kişiler tarafından yetişkin şampuanlarının kullanılması sonucu bebeğin gözlerine zarar verilebiliyor. Gözlerine yıkandığı suyun kaçmamasına dikkat etmelisiniz.
Bebeğinizin Gözlerini Ilık Su ve Pamukla Temizleyin
Bebeğinizin çapaklanma sorunu için kullanacağınız yöntemler arasında ılık su ve pamuk yeterli olabilir. İçeriğinde yer alan enfeksiyonu önleyici maddeler nedeniyle dilerseniz ıhlamura batırarak ılık bir kompleks yapabilirsiniz.
Bu uygulamalarda pamuğun sudan arınmış olması, yumuşak hareketlerle gözünün içerisine gelmeyecek şekilde temizlenmesi gerekir. Bebeğinize yapacağınız her işlemi özenle yapmanız ve yumuşak hareketler kullanmanız önemlidir. Henüz cildi oldukça hassas olan bebeklerinizin göz çevresinin vücudundan da hassas olduğunu bilmeniz önemli olacaktır.
Bebeğinizin Gözlerine Doktora Sormadan Krem Kullanmayın
Bebeklerin gözünde oluşan çapaklanma sorununda kullanılan bazı kremler gözlere zarar verebilir. Bu nedenle öncelikle doktorunuza sormalı ona göre hangi uygulamayı yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Göz travmaları nedeniyle de göz çapak ile reaksiyon gösterebilir. Bu bir belirti sayılabilir ve doktor kontrolü şarttır. Enfeksiyon durumları ise hijyen eksikliğinden kaynaklanıyor. Bebeğinizi her türlü ortamdan korumak ilk 3 ayda oldukça önemlidir.
Bebeğinizin ellerinde eldiveni sürekli temiz olmalı, günlük değiştirmelisiniz. Ellerini sürekli ağzına, burnuna ve gözlerine götüren bebeğinizin bu konuda kendini koruması mümkün değildir. Temiz eldivenlerle enfeksiyonun ilerlemesini durdurabilirsiniz.
Bebeğinizi Misafirlerden Uzak Tutun
Yeni doğan bebeklerde en fazla ortaya çıkan enfeksiyonlar, ziyaretçilerden bulaşması sonucudur. Henüz dış ortama alışamayan ve anne karnında %100 steril olan bebeklerin dışarıda görünmeyen mikroskobik canlılara dirençli olması için zamana ihtiyacı vardır.
Havadan nem kaptığı bu dönemde, pis ortamdan, misafirlerinizle yakın temastan, solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korumalısınız. Aksi halde sadece göz enfeksiyonları değil, kanında mikrop ya da diğer enfeksiyon sorunları ortaya çıkabilir.
Yeni doğan bebekler için bu durum hayati önem taşıyor. Gözünde yer alan enfeksiyonun vücuduna yayılması mümkün olabilir. Doktorunuza danışarak neler yapmanız gerektiği konusunda verilen bilgilere harfiyen uyun.