Vertigo, bütün toplumlarda oldukça sık görülen bir baş dönmesi çeşididir. Ve maalesef ki çoğu kişi vertigo hakkında bilgili olduğunu sanıyor fakat bildikleri doğrular tamamen yanlış.
Biz de bugün vertigo hakkında doğru bilinen yanlışları açığa kavuşturmaya çalışacağız.
Peki, o halde Vertigo Nedir? Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir? Tüm bu soruların cevabını ilerleyen bölümlerde bulabilirsiniz.
İşte detaylar…
Vertigo Nedir?
Vertigo, kişinin etrafındakileri dönüyormuş gibi hissettiği bir baş dönme şeklidir. Vertigo bir hastalık olmaktan daha çok birden fazla hastalıkta ortak olarak görülen bir belirtidir.
İç kulak ve beyin arasındaki sinir yolağında beliren rahatsızlıklar da vertigoya neden olmaktadır. Vertigo geçici olabileceğinin yanı sıra kişiyi uzun bir süre de etkileyebilir.
Vertigo kendi içerisinde 2 farklı gruba ayrılmaktadır.
Bunlar;
- Periferik (Çevresel) Vertigo: Vertigo problemi yaşayan insanların % 80’inde periferik yani çevresel vertigo görülür. Çoğunlukla iç kulak ile ilgili bir sorun neticesinde meydana gelir.
- Santral (Merkezi) Vertigo: Beyin kökü ya da beyincik ile yani daha genel anlamıyla merkezi sinir sisteminde oluşan problemler sonucunda ortaya çıkar. Vertigo yaşayan insanların %80’inde periferik vertigo görülürken %20’sinde ise santral ( merkezi vertigo) görülür.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Vertigo yaşayan kişiler etrafındaki her şeyi dönüyormuş gibi algılar ve hisseder. Vertigo başlı başına bir belirtidir zaten. Fakat birtakım semptomlar ile birliktelik gösterebilir.
O semptomlardan bazıları şu şekildedir;
- Denge problemleri yaşamak,
- Sersemlik hissi,
- Midenin bulanması ve kusma,
- Kulakta çınlama,
- Kulakta tıkanıklık, dolgunluk hissi,
- Baş ağrısı,
- Gözlerin kontrolsüz bir şekilde titremesi sonucu başka tarafa kayması,
- Hareket ile birlikte gelen hasta olma hissi,
- Göz kararması,
- Şiddetli ataklar yaşamak,
- Kuvvet kaybı,
- Tansiyon düşüklüğü,
- Görme bozuklukları.
Vertigo nedeniyle denge problemleri yaşamak, kişinin düşüp yaralanmasına sebebiyet verebilir. Yaşanan baş dönmesi ile birlikte de mide bulantısı, kusma, endişe ve kaygı görülebilir.
Eğer bu belirtiler sizde de var ise mutlaka bir doktora gidip tedavi olmalısınız. Çünkü bu hastalık insan yaşamını A’dan Z’ye kadar olumsuz bir biçimde etkilemektedir.
Vertigo belirtileri nelerdir? Sorusuna cevap verdikten sonra vertigo nasıl geçer? Sorusunu da açıklığa kavuşturmakta fayda var.
Vertigo Nasıl Geçer?
Vertigonun geçmesi için mutlaka tedaviye başlamalısınız. Tıbbi bir müdahale olmadığı sürece vertigonun geçmesi pek mümkün değildir.
Fakat vertigo problemi yaşama gibi bir riskiniz söz konusu ise bunun önüne geçebilir ve bunu engelleyebilirsiniz. Nasıl mı?
Stresten Uzak Durmak
Vertigo oluşumunun en önemli nedeni strestir. Ki zaten stres bütün hastalıkların başını çeker.
Bu yüzden mümkün olduğunca stresten uzak kalmalı, kendinize vakit ayırmalı ve en önemlisi de strese sebep olacak kişi veya olayları hayatınızdan çıkarmalısınız.
Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirmek
Sağlıklı bir şekilde beslenmek beden ve ruh sağlığınız için çok önemlidir. Bu yüzden doğal ve organik ürünler tüketmeli, işlenmiş ve hazır gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız.
Güneşlenmek
Günün belirli saatlerinde güneşlenmek yine sağlıklı beslenmekte olduğu gibi beden ve ruh sağlığı için oldukça önem arz eder. Çünkü güneş demek D vitamini demektir.
D vitamini eksikliğinde baş dönmesi, mide bulantısı ve denge problemleri meydana gelir. Tüm bunların en iyi ilacı ise D vitaminidir.
Bol su tüketmek
Bol su tüketme vücuttaki su ve tuz dengesini ayarlar. Fakat çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durmalı ya da çay ve kahve içme sıklığınızı minimuma indirmelisiniz.
Çünkü bu tarz içecekler iç kulakta sıvı artışına sebebiyet verir.
Bir yazımızın daha sonuna gelmişken; Vertigo nedir? Vertigo belirtileri nelerdir? Vertigo nasıl geçer? Sorularını cevapladık.