Endokrin nedir? Hangi hastalıklara bakar? Soruları bugünkü içeriğimizin konusunu oluşturmaktadır.
Endokrinin kısa bir tanımını yapacak olur isek; endokrin iç salgı bezlerinin yer aldığı bir sistemdir. Bu sistemde yer alan iç salgı bezleri de salgı yapmaya ve hormon sentezlemeye yarayan organlardır.
İç salgı bezlerinin oluşturduğu hormonların ise vücutta belli başlı görevleri bulunmaktadır. Bu hormonlar üreme, gelişme, büyüme ve metabolizmaya büyük bir katkıda bulunur.
Hatta tepkilerimizi dahi kontrol eder.
Salgın bezlerinin yani endokrinin vücutta bulunduğu yerler; pankreas, tiroid, paratiroid, böbrek üstü bezi, hipofiz, hipotalamus, erkeklerde testisler, kadınlarda ise yumurtalıklardır.
Endokrinde meydana gelen sorunlar pek çok farklı hastalığa da sebep olur. Bu konuda uzman kimseler yani endokrinologlar endokrinde oluşan hastalıkları erken teşhis ederek tedavi aşamasına geçer.
Daha da detaylandıracak olursak; endokrin nedir?
Endokrin Nedir?
İç salgı bezlerinin oluşturduğu sistemin adı endokrindir. Endokrin vücudumuz adına gerekli olan enerji ve besini sağlamaya destek olur. Endokrinde oluşan hastalıklarla da endokrinologlar ilgilenir.
Peki, bu hastalıklar nelerdir? Yani endokrin sistem hastalıkları nelerdir?
İşte detaylar…
Endokrin Sistem Hastalıkları Nelerdir?
Endokrin sistem hastalıkları şu şekildedir;
- Obezite,
- Diyabet hastalığı,
- Hipertansiyon,
- Anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza ,
- Tiroid bezi hastalıkları,
- Kısırlık.
Şimdi de bunları tek tek açıklayalım.
Obezite
Halk arasında “şişmanlık” olarak da isimlendirilen obezite hastalığı, dünyada yaygın olan hastalıkların başında gelir. Vücut endeksine göre fazla yağ barındıran kimselere konulan bu hastalık teşhisin birtakım nedenleri vardır.
Genetik problemler, sağlıksız ve düzensiz beslenme obeziteye sebep olabileceği gibi insülin direnci, böbrek üstü bezi hastalıkları, tiroid, hipofiz bozuklukları ya da yumurtalıklar da bir etken olabilir.
Endokrin nedeni ile oluşan obezite sonrasında ise endokrinologlar, hastayı diyetisyen kontrolünde tedavi eder.
Diyabet Hastalığı
Diyabet hastalığı; salgı bezlerinin bulunmuş olduğu pankreasın yeterli oranda insülin üretememiş olması veya üretilen insülin etkin bir biçimde kullanamaması durumunda meydana gelir.
Bu hastalık “Tip” ve “Tip 2” olmak üzere ikiye ayrılır. Hastalığın tipi belirlendikten sonra ise doktor kontrolünde insülin veya ilaç tedavisi başlatılır ve böylelikle vücutta daha büyük hasarların oluşması önlenir.
Hipertansiyon
Yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyon kontrol edilmediği takdirde ciddi hastalıklara yol açabilir.
Beyin, kalp ve böbreğe giden damarlara zarar veren hipertansiyon, böbrek yetmezliği, kalp krizi ve inme gibi sonuçlara da yol açar.
Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza
Yeme bozuklukları olarak da bilinen bu iki hastalık beden algısının bozulması üzerine ortaya çıkar.
Aşırı zayıflık isteği ile aç kalma ya da çok düşük kalorili beslenme düzeni oluşturma, yüksek tempolu egzersizler yapma ve bilerek kusma gibi belirtileri olan yeme bozukluğu hastalıklarının neredeyse hepsinde hormonal bozukluklar kendini gösterir.
Tiroid Bezi Hastalıkları
Boyun bölgesinde bulunan tiroid bezinden tiroid hormonları salgılanır.
Tiroid bezine ilişkin hipotiroid, hipertiroid, guatr, tiroid kanserleri, tiroid nodülleri, ve tiroid hormonları gibi hastalıklarda bu hormonların salgılanma miktarında artış ya da azalmalar meydana gelir.
Bu durum ciddi sorunlara sebep olacağından cerrahi tedaviler ve ilaç tedavileri kesinlikle yapılmalıdır.
Kısırlık
Dünya üzerinde çocuk sahibi olamayan milyonlarca insan bulunmaktadır. Bunun için de çeşitli tedavi süreçleri denenmektedir.
Endokrin hastalıklarından da kaynaklı olan bu sıkıntılı süreçte doğru tedavi yöntemleri ile beraber çocuk sahibi olabilmek mümkün.
Ayrıca endokrinoloji birimi menopoz, adet düzensizlikleri, polikistik over sendromu gibi sorunları da çözüme ulaştırır.
Endokrin Bölümüne Neden Gidilir?
Endokrin bölümüne neden gidilir? Sorusuna ise şöyle yanıt verebiliriz;
Metabolik kemik hastalıkları, böbrek üstü rahatsızlığı olanlar, testis ve yumurtalık hormonu eksikliği gibi hastalıklar nedeniyle endokrin bölümüne gidilir.
Endokrinolojiye Hangi Bölüm Sevk Eder?
Endokrinoloji bilim dalında bulunan birçok hastalığın yanı sıra bu hastalıkların tedavi yöntemleri de vardır. Çünkü her hastalığın kendine göre tanı ve tedavisi mevcuttur.
Endokrinologlar da gelen hastaların hastalığına uygun tedavilere başlar.
Endokrinolojiye hangi bölüm sevk eder? Sorusuna direkt olarak şu bölüm ya da bu bölüm cevabını veremiyoruz. Çünkü bu durum hastalığınızın türüne göre değişkenlik gösterir.
Obezite iseniz diyetisyenden bu bölüme, anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza hastalığına sahipseniz de bir psikiyatriden bu bölüme sevk edilmiş olabilirsiniz.
İçeriğimizin sonuna gelmişken; endokrin nedir? Hangi hastalıklara bakar? Sorularını yanıtlamış olduk.