Günümüz koşullarında kiracı olmaktan kurtulup ev almak hem sizin adınıza hem de ailenizin adına refah sağlayacak ve geleceğe büyük bir yatırım olacak adımlardan biridir.
Ya da sadece maddi olarak avantaj kazanmak adına da ev almak istiyor olabilirsiniz. E haliyle böyle bir konuda bütün ihtimalleri düşünmeli, deyim yerindeyse her bir ayrıntıyı ince eleyip sıkı dokumalısınız.
İşte tam bu noktada bilmeniz gereken birtakım hususlar söz konusudur. Bunların en başında gelen ise kat irtifakıdır.
Kat irtifakı çoğu zaman akılları karıştırsa da mülk sahibi olmak isteyen çoğu insanın bu konuya hâkim olması gerekiyor. Biz de bugün sizler için bu konuyu olabildiğince açıklamaya çalışacağız.
Öyleyse kat irtifakı ne demek?
İşte tüm detaylar…
Kat İrtifakı Ne Demek?
Kat irtifakını şu şekilde açıklayabiliriz;
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılan bir inşaatın sahip olduğu mülkiyet hakkının elde edilmiş olması anlamına gelmektedir. Yani bu kavram inşaatına başlanmamış projeler ve inşaatı sürmekte olan yapılar için de geçerliliğini korur.
Bu sebep ile kat irtifakını bir nevii tapu olarak da düşünebiliriz. Böylelikle kat irtifakına sahip olan kişiler aynı zamanda resmi ve hukuki haklara da sahip olmuş olur.
Buradan hareketle diyebiliriz ki kat irtifakına sahip olmayan biri ne inşaatta yapılan projelerde ne de hali hazırda devam eden yapılarda söz sahibi ve hak sahibi olabilir.
Ayrıca mülk sahibi olmak ister iseniz ve bunun için banka kredisi çekmek zorundaysanız aklınızda olan mülkün mutlaka kat irtifakı olması gereklidir. Bunun için de kat irtifakı kurulmalıdır.
Peki, öyleyse kat irtifakı nasıl kurulur? Hemen bu soruya da açıklık getirelim.
Kat İrtifakı Nasıl Kurulur?
Kat irtifakının kurulması için bazı gerekli şartlar söz konusudur.
Bahsi geçen ana yapının inşaatının devam etmesi, bütünü istemde olan maliklerin mevcut sayısına göre senet düzenlemesi yapılması ve ana yapıda bulunan bölümlerin bağımsız bir biçimde inşa edilmesi durumunda kat irtifakı kurulabilir.
Ek olarak şunu da söyleyelim; kat irtifakında ana yapının bütününde kurulması da gereklidir. Yani ana yapıda bulunan bazı bağımsız bölümlerde kat irtifakının kurulması bazılarında ise kurulmaması söz konusu değildir.
Kat irtifakında kafa karıştıran bir konu daha var. O da kat mülkiyeti konusu. Yani kat irtifakı ile mülkiyet irtifakı çok sık karıştırılmaktadır. Hatta birbirleri yerine bile kullanılmaktadır.
Bu iki konuyu açıklığa kavuşturmak adına; kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farklar nelerdir? Sorusunu yanıtlamakta büyük yarar var.
İşte o farklar…
Kat İrtifakı Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kat irtifakı ile kat mülkiyeti kavramlarının birbiri yerine kullanılması ve sıklıkla karıştırılması gayet doğal bir durumdur. Lakin bu iki kavram arasında çok temel bir fark söz konusu.
Şöyle ki;
- Kat irtifakı sadece inşaatı henüz bitmemiş yapıların üzerine kurulabilir.
- Kat mülkiyeti ise kurulmuş olan yapıların hem inşaatının bütünüyle bitmiş olması hem de iskân belgesinin ve bununla beraber oturma izninin alınmış olması lazımdır.
İskân belgesi bir yapının kullanıma resmi anlamda hazır halde ve uygun olduğunu gösterir. Bu açıdan baktığımızda kat irtifakını kat mülkiyetinden bir önceki aşama olarak tanımlayabiliriz.
Yani eğer bir yapının inşaatı tamamlanır ise mutlaka kat mülkiyetine geçiş yapılması gereklidir. Bunun için de inşaat müteahhitinin belediyeye başvuru yaparak iskân ruhsatı alması lazım gelmektedir.
Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farkı özetleyecek olursak; söz konusu inşaatın halen devam etmesi ya da bütünüyle tamamlanmış olması bu iki kavram arasından en temel farktır.
Eğer sizlerde mülk sahibi olmak istiyor iseniz bu hususları bilmelisiniz. Zaten mülk sahibi olmak için bir adım attığınızda tüm bunlar ile karşılacaksınız ve tabiri caizse bu konular ile haşır neşir bir hale geleceksiniz.
Son olarak eklemek istediğimiz bir şey daha var; kat irtifakından ayrı bir şekilde olarak arsa payı hiçbir suretle bir başka kimseye devredilemez, miras yolu ile dahi geçişi sağlanamaz ve başka bir hak ile kısıtlanma yoluna gidemez.
Yazımızı burada sonlandırıyorken bugün; kat irtifakı ne demek? Kat irtifakı ne anlama gelir? Kat irtifakı nasıl kurulur? Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farklar nelerdir? Sorularını yanıtladık.