Bireylerin yaşadıkları durumlara göre duygularının değişmesi son derece normal bir davranıştır. Ancak sebepsiz yere verilen duygu ve tepkiler bir sorunun olduğunu gösterir.
Bu da kişilerde duygudurum bozukluğu olabileceği ihtimalini ortaya koyar. Bu husus, Duygudurum bozukluğu nedir? sorusunu akıllara getirmektedir.
Bu yazımızda detaylarıyla Duygudurum bozukluğu Nedir, duygudurum bozukluğu belirtileri nelerdir? bunları cevaplandıracağız.
Öyleyse başlayalım…
Duygudurum Bozukluğu Nedir?
Duygu durum bozukluğu, bireyin duygusal durumuna etki eden bir psikolojik (akıl sağlığı) problemidir. Bir bireyin uzun bir zaman diliminde fazla coşkulu olması ya da çok fazla üzgün olması ve ya her ikisini birden yaşaması akıl karmaşasıdır.
Ancak bir teşhis koyabilmek için bireyin duygularının sıklığına, uzunluğuna ve aşırılığına bakılmalıdır.
Duygudurum bozukluğu yaşayan kişilerin yaşamları çıkmaz bir hale girebilir. En sık rastlanan duygudurum bozuklukları bipolar ve depresyondur.
Peki; Duygudurum bozukluğu belirtileri nelerdir? gelin bunu da açıklığa kavuşturalım.
Duygudurum Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Duygudurum bozukluğu yaşayan bireylerin, yaşadıkları bozukluğa göre belirtileri değişir.
Ancak genel olarak yaşanan duygudurum bozukluğu belirtileri şu şekildedir;
- Neredeyse günün her anı üzgün olmak,
- Bireyin kendini aşırı halsiz hissetmesi ve enerjilerinin düşük olması,
- Kendilerini umutsuz ve çaresiz hissetmeleri,
- Çok fazla yemek yemeleri ya da iştahsız olmaları,
- Sevdikleri aktivitelerden artık hoşlanmamaları,
- İntihar etme düşünceleri ve ölümle ilgili sürekli devam eden düşünceler,
- Çok fazla uykulu olmaları ya da uykusuzluk,
- Odaklanma eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu,
- Çok fazla enerjili olmaları, coşkulu olmaları,
- Hızlı ve heyecanlı konuşmaları,
- Huzursuzluk, sinirlilik ve ajitasyon halleri,
- Aşırı derecede para harcamak,
- Dikkatsizce araba sürmek,
- Sürekli hareket etmek istemeleri,
- Düşüncelerle dolu bir zihin,
- Sebepsiz yere gergin olmaları,
Bu gibi belirtiler gösteren kişilerin duygudurum bozukluğu yaşadığını söyleyebiliriz. Ancak uzman bir psikolog tarafından muayene olmak teşhis için daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Duygudurum Bozukluğu Tanısı Nasıl Konulur?
Kişilerin duygularında yaşadıkları inişler ve ya çıkışlar duygudurum bozukluğunun işareti olamaz.
Duygudurum bozukluğu tanısı; belirtilere sebep olabilecek vitamin eksikliği, tiroit ve duygu değişimlerine neden olabilecek rahatsızlıklar için fiziksel muayene hem de ruhsal tetkikler yapılarak ve bunların neticesinde bu bozukluğun tanısı koyulabilir.
Fiziksel muayene esnasında kişilere kullandıkları ilaç olup olmadığı sorulur. Psikiyatristler ve psikologlar kişilere duygudurum bozukluğu tanısı için bazı anket ve testler uygulayabilirler.
Teşhis açısından doktorlar hastalara yeme alışkanlığını, uyku sorunu olup olmadığını, duygularının fazlalığını ve ya azlığını, duygularının yerinde olup olmadığını sorarak kişinin duygudurum bozukluğu yaşayıp yaşamadığını belirleyip tanı koyabilir.
Kişilerin kendilerini tanıması ve hastalığını tanıması tanı koymada etkili olacaktır. Çünkü duygular uzun süreli olabileceği gibi aniden kaybolup aniden kendini gösterebilir.
Duygudurum Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?
Duygudurum bozukluğu tedavisi, bozukluğun türüne ve belirtilere göre değişiklik gösterir. Duygudurum bozukluğu genellikle ilaçlar ve psikoterapi tedavisi ile giderilir. Terapiler psikologlar ya da psikiyatristler tarafından uygulanır.
Duygudurum bozukluğu yaşayan kişilerin bu durumu uzun süre devam edebilir ve ya bir görünüp bir yok olabilir. Bu nedenle bu bireylerin kendilerini gözlemlemesi, yaşadıkları durumu tanıması ve hastalığını bilmesi tedavi aşamasında oldukça faydalı olacaktır.
Depresyon ya da bipolar bozukluğu yaşayan bireylerde ilaç tedavisi uygulanır. Tedavide kullanılan ilaç antidepresan ilacıdır.
Antidepresanlar kişinin yaşadığı duygudurum bozukluğuna göre verilir. Tedavide yanıt alabilmek için bu ilaçların 4 ila 6 hafta düzenli olarak kullanılması gerekir.
Ayrıca bu ilaçlar doktorun reçete ettiği gibi kullanılması gerekir. Bunlara ek olarak duygudurum düzenleyici ilaçlarda kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde kişilerin yaşadığı ve buna beyin etki ettiği beyinsel aktivitenin azaltılmasına yardımcı olur.
Ayrıca uzman psikologlar tarafından bilişsel davranışçı terapi yöntemi uygulanabilir.
Bunların yanı sıra eğer duygudurum bozukluğu yaşayan kişilerde intihar eylemi düşüncesi, sürekli ölümü düşünme gibi durumlar söz konusu ise hasta kliniğe yatırılarak tedavi edilir.
Genel olarak Duygudurum Bozukluğu Nedir? sorusuna aktaracaklarımız bu şekildedir.