Bu yazımızda hisse sahiplerini ilgilendiren Temettü hisseleri nedir?, Temettü hisseleri nasıl hesaplanır? gibi soruları detaylarıyla cevaplayacağız. Öyleyse Temettü Hisseleri Nedir? sorusu ile konumuza giriş yapalım.
Temettü Hisseleri Nedir?
Temettünün ikinci anlamı kar payıdır. Bir işletmenin bir dönem içerisinde kazandığı miktarı, şirket ortaklarına bölüştürmesi temettü olarak adlandırılır.
Bu ödeme, hisse senedi olarak veya direk nakit olarak verilebilir.
Temettü, işletme içerisinde yer alan tüm ortakların, sahip olduğu hisse senedi miktarına göre verilir. Bu sebeple temettü, oldukça önemli bir ortaklık hakkıdır.
Temettü Oranları Nasıl Belirlenir?
Bir işletmenin yıllık dönemdeki net karı, aynı şekilde yatırımcılara ödenecek olan payı da belirler. Temettü oranları, işletmenin yılsonu elde edilen net bilançolarına göre belirlenir.
Söz konusu yılsonu karından, giderler ve vergiler düşülür.
Bu giderlerin düşülmesinin ardından, elde kalan miktarın %20 kısmından az olmamak şartıyla ortaklara dağıtım yapılır. Yapılan bu dağıtım ise, temettü dağıtımı olarak adlandırılır.
Yurtdışı şirketleri, belli hisseler dahilinde, her ay temettü dağıtımı yapabilir.
Fakat Türkiye genelinde bu durum farklıdır. Türkiye genelinde temettü dağıtımları, genel olarak yılda 1 defaya mahsus olmak suretiyle yapılır. Bu dağıtımların pek çoğu, şirketler tarafından, genel olarak Mart ve Haziran ayları arasında yapılır.
Temettü Dağıtımından Pay Nasıl Alınır?
Temettü dağıtımı ile ilgili detaylar, öncelikle yönetim kurulunda belirlenir. Yönetim kurulunun belirlediği kriterler, daha sonra şirket genel kuruluna sunulur.
Son düzenlemeler ve onay aşaması, şirket genel kurulunun tekelindedir.
Hisse senedi sahibi olan kişiler, ilgili temettü dağıtımından paylarını alabilir. Kişiler, şirketin temettü dağıtımı yapacağı tarihten 1 gün önce hisse satın alsalar dahi, bu paydan hak kazanırlar.
Şirket genel kurulu tarafından yapılan incelemelerin ardından, dağıtılacak temettü hakkında, hissedarlara bilgi verilir.
Hissedarların hesaplarına belirlenen miktarlar dahilinde aktarılan temettüde, bedelsiz hissedarlar için yatırım hesabına direk aktarım opsiyonu da vardır.
Temettü Nasıl Hesaplanır?
Temettü, şirketin yıllık karı üzerinden hesaplanarak, şirket hissedarlarına dağıtılır.
Temettü dağıtım hesaplaması ile ilgili detaylar şu şekilde sıralanabilir;
- Öncelikle, genel kurul tarafından temettü kararı alınır,
- Ardından genel kurul, temettü hakkında bildirimde bulunur,
- Genel kurul tarafından yapılan bu bildirimde; net, brüt ve pay başı ayrıntılarıyla temettü miktarı yer alır,
- Temettü dağıtım günü öncesinde; hisse payı, şirket tarafından açıklanan net temettü ile çarpılarak alınacak temettü miktarı hesaplanabilir,
Şirket karından vergiler ve diğer tüm giderler çıkarılır ve geriye kalan miktar %20’den az olmamak şartıyla, hissedarlara bölüştürülür.
Temettü günü öncesi, kapanış saatinden önce satın alma işlemi yapan hissedarlar, temettü dağıtımından pay elde edebilir.
Temettü Ödemesi Ne Zaman Çekilebilir?
Şirket tarafından belirlenen ve hissedarın payına düşen net miktar, yaklaşık 2 iş günü içerisinde hesaba aktarılacaktır. Hesaba yatırılacak olan temettü miktarı ile ilgili ekstra bir işlem yapmaya gerek yoktur.
Hissedarın bankası araması, özel bir talimat vermesi gibi ek işlemler gerekli değildir. Bunun yanı sıra, bazı aracı kurumlar, özel bir karar alarak hissedarın iki gün beklemeden payına düşen hakkı kullanmasına izin verebilir.
Bu durum aracı kurumun inisiyatifindedir.
Bu opsiyondan yararlanabilmek için, hissedarın öncelikle aracı kurum ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Aracı kurum bu opsiyonu tanıdığı taktirde, hissedar bu opsiyondan faydalanabilir.
Temettü Alabilmek İçin Son Gün Ne Zamandır?
Temettü dağıtımından pay alabilmek için, ilgili dağıtımdan 1 gün öncesinde hisse satın almak gerekir. Kısacası dağıtım gününün yalnızca 1 gün öncesi alınan hisselerden, temettü geliri elde edilebilir.
Hisse alımının ardından, eğer şirket sermaye yükseltirse, bu pay sayısının da değişeceği anlamına gelir. Bu kapsamda, önceden açıklaması yapılmış ve dağıtımı gerçekleştirilmemiş temettünün miktarı, sermaye artışı ardından güncellenir.