Bilgisayarınızı kullanmaya başladığınızda, yüklemiş olduğunuz uygulamalar ya da uzun süre kullanım sonrasında yavaşlamaya başladığını görebilirsiniz.
Bilgisayara format atmak, fabrika ayarlarına dönmesini sağlayacak ve daha güvenli olarak kullanabileceksiniz. Bilgisayarın kullanım amacına göre farklı işletim sistemleri yüklenebilmektedir.
Yapılan işlemler, bilgisayarda donma, yavaş çalışma, internete girmeme gibi sorunlara neden olabilecektir.
Bilgisayarın daha verimli kullanılabilmesi için sorun görüldüğünde format atma yöntemleri kullanılmalıdır. Sürekli bilgisayar kullanıcısı olanlar, nasıl format atılacağını öğrenmeli ve basit işlem adımları ile bilgisayarını sıfırlayabilmelidir.
Bilgisayarınıza format atma yöntemleri kurmak istediğiniz işletim sistemi türünü ve bilgisayarın donanım özelliklerine göre değişebilecektir.
Neden Format Atılır?
Format atma, bilgisayarda kurulu bulunan işletim sisteminin sıfırlanması anlamına gelmektedir. Yavaşlayan bilgisayarlara format atıldığında, işletim sisteminde meydana gelen hasarlar onarılır ve daha hızlı çalışması sağlanır.
Bilgisayarınıza, virüs bulaştığı zaman, bilgisayarınızın bazı özelliklerini kullanamaz duruma gelebilirsiniz. Virüs bulaşması, bilgisayarda kayıtlı verilerinizin ve yaptığınız işlemlerin riskli duruma gelmesine neden olabilecektir.
Bunun için bilgisayarınıza format atarak, virüsleri temizleyebilirsiniz. Çeşitli yöntemlerle yapılan format atma işlemleri, bilgisayarın kullanım ömrünü uzatıyor ve sizlerin daha rahat kullanmasını sağlıyor.
Aktif bilgisayar kullanıcılarının çoğu hiçbir sorun ile karşılaşmasa bile 6 ayda bir bilgisayarlarına format atarak, daha verimli kullanmaya çalışmaktadır.
Format Atma Yöntemleri
Bilgisayarına format atmak isteyenler öncelikle, hangi yöntemi kullanacaklarını belirlemeli ve ihtiyaç duyulan ekipmanları hazırlamalıdır. Format için öncelikle, işletim sistemi kurulum dosyalarının bulunduğu CD ya da usb belleğe ihtiyaç vardır.
Bilgisayarda kurulu bulunan işletim sistemi ve yüklenmek istenilen işletim sistemine göre farklı yöntemler kullanılabiliyor.
Format atma yöntemleri şunlardır;
- CD/DVD ile format atma,
- Usb ile format atma,
- Kurulum dosyası çalıştırarak format atma,
- Windows 10 sıfırlama ayarları ile format atma,
Etkili ve temiz kurulum yapılabilmesi için Cd/Dvd ya da usb ile disk biçimlendirmesi yaparak format atma işlemlerinin yapılması gerekiyor.
Format atma işlemlerine başladığınızda, işletim sisteminin yükleneceği alan seçim bölümünde, önceki işletim sisteminin bulunduğu alanın biçimlendirilmesi ve tamamen sıfırlanması gerekiyor. Daha sonra bu alan seçilir ve format işlem adımları takip edilerek, kurulum tamamlanır.
Windows 10 Format Atma İşlemleri
Windows 10 işletim sistemi yüklü olan bir bilgisayara format atmak isteyenler, herhangi bir Cd ya da usb olmadan işlemlerini yapabilecektir. Format atma işlemleri, kullanılan işletim sistemine göre değişiklik göstermektedir.
Windows 10 işletim sistemi kullanılan bilgisayarlarda, ayarlar bölümünden yapılacak işlemler ile format atma yapılabilecektir.
Ayarlar / güncelleştirme ve güvenlik / kurtarma bölümünde, bilgisayarın sıfırlama işlem seçenekleri gösterilmektedir. Burada kullanıcıya, kişisel dosyalarım kalsın, tümünü sıfırla seçenekleri sunulmaktadır.
Yapılmak istenilen işlemle ilgili buton seçildiğinde, format atma işlemi otomatik olarak başlayacaktır. Windows 10 işletim sistemini sıfırlayacak ve kullanıcıya temiz bir bilgisayar sunacaktır.
CD İle Format Atma
İşletim sistemi kurulum dosyalarının bulunduğu Cd ile tüm bilgisayarlara format atılabilir. Format atma işlemlerini yapacak olan kişinin işlem adımlarını bilmesi önemlidir.
Öncelikle işletim sistemi Cd/dvd’si bilgisayara takılır. Bilgisayar yeniden başlatılır ve boot tuşlarına basılarak, bios ekranını açılması sağlanır. Buradan bilgisayarın Cd ile başlatılması ayarlaması yapılır ve kaydedilir.
Bilgisayar yeniden başlatılırken, cd üzerinden açılmaya çalışacak ve işletim sistemini kurmaya başlayacaktır. Bilgisayar ekranına gelen talimatlar takip edilerek, hard disk biçimlendirmesi ve format atma işlemleri tamamlanır.
Format atma işleminden sonra bilgisayarda otomatik yüklenmemiş olan sürücüler, kurulum dosyalarından ya da internetten bulunarak yüklenir ve bilgisayar kullanıma hazır duruma getirilir. Format sonrasında, kullanılacak olan uygulamalar tekrardan yüklenir.